Pot v Hrvaško

Pot v Hrvaško
Pot v Hrvaško
Pot v Hrvaško
Pot v Hrvaško
Pot v Hrvaško
Pot v Hrvaško
  • Pot v Hrvaško
  • Pot v Hrvaško
  • Pot v Hrvaško
  • Pot v Hrvaško
  • Pot v Hrvaško
  • Pot v Hrvaško

Potovanje na Hrvaško z avtomobilom

Hrvaška kot del Jugovzhodne Evrope ima zelo ugodno geografsko in prometno lego. Dobra cestna infrastruktura in novozgrajene avtoceste, ki se raztezajo skozi celo Hrvaško, odraz so velike obiskanosti Hrvaške in njenega razcveta turizma. Številni cestni koridorji zagotavljajo hrvaškem turizmu številne goste iz sosednih držav in med najštevilčnejši obiskovalci so Slovenci, Čehi, Avstrijci, Madžari, Slovaki, Nemci, Italijani, Poljaki, Rusi in drugi.

Avtoceste na Hrvaškem

Hrvaške avtoceste spadajo med najbolj kakovostnimi v Evropi. 70-ih let prejšnjega stoletja začele so se graditi in do danes je zgrajeno 1273,2 km avtocest (2012.). Hrvaške avtoceste so označene z veliko črko A in številčno oznako iza črke, tako da Hrvaška ima naslednje avtocestne odseke:

A1 Zagreb – Split – Dubrovnik (zgrajena do Vrgorca)
A2 Zagreb – Macelj (meja s Slovenijo)
A3 Bregana – Zagreb – Lipovac (meja s Srbijo)
A4 Zagreb – Goričan (meja z Madžarsko)
A5 Beli Manastir – Osijek – BiH (zgrajena od Osijeka do BiH)
A6 Bosiljevo – Rijeka
A8 Kanfanar – Pazin – Matulji
A9 Umag – Kanfanar – Pula

Varnost hrvaških avtocest potrjuje tudi priznanje tunelu Sveti Rok, ki je osvojil tretje mesto v močni konkurenci 26 tunelov iz 13 evropskih držav. Hrvaške avtoceste, razen prijetne in varne vožnje, na svojimi počivališči svojim potnikom omogočajo bencinske črpalke, restavracije, trgovine, motele, avtoservise in podobno.

Hitrostne omejitve in prometni predpisi na Hrvaškemj

Hitrostne omejitve:
- na avtocesti je 130 km/h
- izven naselij je 90 km/h
- v naseljenih področjih 50 km/h

V skladu s hrvaško zakonodajo dovoljena je maksimalna vsebnost alkohola v krvi 0,5 ‰. Na Hrvaškem luči morate imeti podnevi prižgane, le v zimskih mesecih. Številka za pomoč na cesti je 987.

Za varnost na hrvaških cestah skrbijo 'prestrezniki' - mobilne enote prometne policije v civilnih vozilih, ki nadzirajo hitrost in druge prometne predpise v zvezi z varno vožnjo. Večinom jih lahko srečate na avtocestah na način da vozite preko omejitve ali upočasnite promet na avtocesti obiščejo vas in na zadnjem steklu njihovega avta se izpiše 'Stop policija', potem ste obvezni slediti jih s svojim vozilom. Kazni so zelo velike in priporočamo vam da se strogo držite omejitve hitrosti, zlasti na odseku Karlovac – Rijeka, kjer je omejitev hitrosti večinoma 110km/h.

Bencinske postaje in plačilo cestnine

V večjih mestih in na hrvaških avtocestah bencinske črpalke so odprte od 0 do 24 ur. Na bencinskih črpalkah lahko natočite Euro Diesel, Diesel, Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98 in v večjih mestih in na črpalkah ob avtocestah tudi plin.

Cestnina na avtocestah v Republiki Hrvaški se obračuna glede na dolžino prevožene poti in možno jo je plačati v tuji valuti ter karticami. Cena 100 km avtoceste vas bo stala približno 35 kn. Cestnino boste dodatno plačali tudi v tunelu Učka pri Reki, ter na Krškem mostu.

Z letalom na Hrvaško

Če se odločite z letalom obiskati Hrvaško na voljo so vam naslednja letališča:

Letališče Dubrovnik
Letališče Zagreb
Letališče Pula
Letališče Split
Letališče Rijeka
Letališče Zadar
Letališče Osijek

Croatia Airlines je hrvaško letalsko podjetje in če se želite podrobnejše informirati in rezervirati karto, lahko se obrnete na te številke telefona: 062 500 505, +385 1 66 76 555 ali pa neposredno na njihovi web strani.

Z avtobusom na Hrvaško

Če se odločite za prihod na Hrvaško z avtobusom, najboljša povezava je z Avtobusno postajo Zagreb iz vseh večjih evropskih mest. Avtobusna postaja v Zagrebu je odlično povezana z velikimi turističnimi središči na Hrvaškem in njihove lokalne linije do manših turističnih mest vam bodo zagotavile hiter prihod.

Za vse informacije o voznem redu obrnite se neposredni željeni avtobusni postaji:
Avtobusna postaja Zagreb , iz RH 060 313 333, iz tujine +385 1 6112 789
Avtobusna postaja Split, iz RH 060 327 777, iz tujine +385 21 329-199
Avtobusna postaja Reka, iz RH 060 302 010, iz tujine +385 51 660 364 ali e-mail
Avtobusna postaja Dubrovnik, iz RH 060 305 070 ali e-mail

Z vlakom na Hrvaško

Hrvaška je z železniškim prometom povezana z glavnimi mesti sosednih držav in s srednjo, zahodno in jugovzhodno Evropo in Glavna železniška postaja je v Zagrebu. Med sezono Hrvaške železnice okrepijo povezavo iz notranjosti s turističnimi središči. Mednarodne vozovnice lahko kupite na mednarodnih blagajnah in potovalnih agencijah dva meseca pred potovanjem in povratna vozovnica vam velja 10 za Inter real in mesec dni za City star in druge vozovnice.

Vse informacije v zvezi s potovanjem z vlakom na Hrvaško lahko dobite na telefon 060 333 444 i +385 1 3782 583 ali po elektronski pošti. Za več informacij poglejte web strani Hrvaške železnice in njihov časovni razpored.

Prijava na Newsletter

Vpišite e-mail in prejemali boste naše novice

Partner HrvaškaApartmaji.SI

Hrvaška apartmaji

Izdelava spletnih strani WEB Marketing - Upravljanje s spletnimi stranmi EasyEdit CMS