Parki narave na Hrvaškem

Parki narave na Hrvaškem
Parki narave na Hrvaškem
Parki narave na Hrvaškem
Parki narave na Hrvaškem
Parki narave na Hrvaškem
Parki narave na Hrvaškem
  • Parki narave na Hrvaškem
  • Parki narave na Hrvaškem
  • Parki narave na Hrvaškem
  • Parki narave na Hrvaškem
  • Parki narave na Hrvaškem
  • Parki narave na Hrvaškem

Park narave Biokovo

Park narave Biokovo se nahaja kot velikan na srednjedalmatinski obali nad makarsko rivijero. Gorski vrhovi višji od 1500 metrov, vas vabijo na raziskovanje in občudovanje morskih čeri. Kulturno – zgodovinska dediščina te planine bo pritegnila mnoge in ne samo zaljubljence v naravo.

Park narave Kopaški rit

park narave kopački ritKdo hoče doživeti prvotno življenje v skupnosti in občutiti brutalno bitko za preživetje med vrstami, mora obiskati Kopaški rit. To močvirnato področje, ki je danes življenski prostor prek 267 vrst ptic, preostali je del Panonskega morja in se nahaja med Dravo in Donavo.

Park narave Lastovsko otočje

Razlog za ohranjenost naravne lepote teh otokov, zagotovo je njihova oddaljenost od kopna in potovanje štiri ure. Razčlenjenosti arhipelaga, zelenilo in bogata folklorna dediščina otočanov so razlogi, zakaj je Lastovsko otočje razglašeno za Park narave.

Park narave Lonjsko polje

Vzhodno od Zagreba v dolini Save nahaja se Park narave Lonjsko polje. Na tem močvirnatem področju 506 km² svoj habitat je našlo 250 vrst ptic. Slikovite lesene hiše tega področja domovi so štorkelj in vas Čigoč ga je razglasilo za Evropsko vas štorkelj.

Park narave Medvednica

Kaj je Bulonjski gozd za Pariz in Dunajski gozd za Dunaj, to je Medvednica za Zagreb. Nahaja se okoli 10 km severneje od Zagreba, s celotno svojo dolžino ščiti mesto. Najpomembnejši del Medvednice razteza se od Krapine in Podsuseda do Kašinske ceste. Glavni je masiv dolg 24 km in Sljeme je s 1033 m njen najvišji vrh.

Park narave Telaščica

park narave telaščicaZaliv Telaščica je eden izmed najlepših in največjih zalivov na naši obali, ki se nahaja na jugovzhodnem delu otoka Dugi otok, oziroma v središču vzhodne Jadranske obale. Dolg je 8 km in širok 150 – 1500 m. Zanj je značilna nenavadna razčlenjena obalna črta, s 15 manjših zalivov in 6 otočkov. Dobro je zaščiten od vetrov in je znan kot varno sidrišče in zaklonišče za navtike.

Park narave Papuk

Monotonost slavonske ravnice oživlja nekoliko gorskih verig od katerih je najvišji in najlepši masiv Papuka. Vir Jankovac se pretvori v potok, ki teče približno kilometer do strmih skal, kjer se znani Jankovački slap, ki je visok približno 17 m, strmoglavi v dolino kot potok Drenovac.

Park narave Učka

Planina vzhodne Istre, Učka, se razprostira od skrajnih jugovzhodnih delih Čičarije do Plominske drage. Vrh Učke najlepše je razgledišče Učke, iz katerega se vidi cela Istra, reški zaliv, severni Jadran z otoki od Krka do Dolgega otoka, Gorski kotar in Velebit.

Park narave Velebit

2000 km² Velebita je zaščiteno kot Park narave in je največje zavarovano območje na Hrvaškem. Razen Parka narave na Velebitu se nahajata še dva Nacionalna parka – Paklenica in Severni Velebit, zaradi česar je celotno področje planine Velebit UNESCO zaščitil kot Svetovni rezervoar biosfere.

Park narave Vransko jezero

Nedaleč od Biograda na moru nahaja se največje jezero na Hrvaškem – Vransko jezero (3000 ha površine). To je plitvo jezero s povprečno globino od 2 m. Na tem majhnem prostoru naravnega močvirja živi in gnezdi se edina in zadnja mediteranska kolonija različnih vrst čapelj.

Park narave Žumberak

Žumberak – Samoborsko gorje se nahaja zahodno od Zagreba. Posebnosti Žumberaškega gorja so globoki kanjoni, bistre reke polne slapov in cvetoči travniki. Na 1102 m se nahaja Sv. Gera, najvišji vrh Žumberka, kjer na najviših delih živijo ljudje, potomki uskoka iz mesta Senja.

Prijava na Newsletter

Vpišite e-mail in prejemali boste naše novice

Partner HrvaškaApartmaji.SI

Hrvaška apartmaji

Izdelava spletnih strani WEB Marketing - Upravljanje s spletnimi stranmi EasyEdit CMS