Klima in geografska lega Hrvaške

Klima in geografska lega Hrvaške
Klima in geografska lega Hrvaške
Klima in geografska lega Hrvaške
Klima in geografska lega Hrvaške
  • Klima in geografska lega Hrvaške
  • Klima in geografska lega Hrvaške
  • Klima in geografska lega Hrvaške
  • Klima in geografska lega Hrvaške

Geografska lega Hrvaške

Hrvaška je srednjeevropska – sredozemska država, ki leži delno v Panonski nižini, predalpskem območju in v dinarski in jadranski regiji. Morska meja Republike Hrvaške dolga je 948 km in njena dolga in razčlenjena obala, ter številni otoki, ki oplakuje Jadransko morje zvrstijo Hrvaško v zaželeno in eksotično turistično destinacijo. Izredno ugodna prometna lega, dobra prometna povezava z drugimi evropskimi državama Hrvaški zagotavljajo iz leta v leto vse večjo obiskanost tujih turistov.

Podnebje na Hrvaškem

Podnebje na Hrvaškem je predvsem sredozemsko, posebej na Jadranu. Na obali in na otokih je sredozemsko podnebje s toplimi in sončnimi poletji in blagimi zimami in v najviših delih Gorskega Kotarja in Like je gorsko (snežno – gozdno podnebje). Temperature morja poleti je od 22-28 °C. Če se želite informirati o sedmodnevni vremenski napovedi v času poletne sezone priporočamo spletne strani Državnega hidrometeorloškegs zavoda RH.

Temperatura zraka na Hrvaškem

2600 sončnih ur na leto uvrščajo hrvaško obalo med najbolj sončne obale. Povprečne temperature v agustu znašajo od 26 °C do 30 °C. Mesec april in maj imajo prijetne temperature, idealne za izlete in obhode kulturno – zgodovinskih znamenitosti in njima se lahko pridružijo tudi konec septembra in začetek oktobra, ki s svojimi prijetnimi temperaturami vam zagotovijo prijetne oglede in izlete. Družinam z dojenčki in starejšim osebam priporočamo maj, junij ter september, ker julij in avgust znajo imeti tudi prek 40 vročih dni in to so dnevi, ko temperatura včasih presega tudi 35 °C.

Temperature morja na Hrvaškem

Povprečna temperatura morja pozimi je 12 °C, poleti pa 25 °C. Severni del Jadranskega morja poleti ima nekaj stopinj nižjo temperaturo morja glede na južni Jadran, kjer je v juliju in avgustu normalna temperatura morja in več kot 27 °C. Padavine v juliju in avgustu na obali so redke in ko pada vglavnem so to poletni nalivi, ki po nekaj urah ne pustiju nobenih sledi in čez nekaj časa lahko se spet vrnete na plažo in uživate.

Prijava na Newsletter

Vpišite e-mail in prejemali boste naše novice

Partner HrvaškaApartmaji.SI

Hrvaška apartmaji

Izdelava spletnih strani WEB Marketing - Upravljanje s spletnimi stranmi EasyEdit CMS